Anna årets golfare

Med överlägsen marginal bland juryns röster står det klart att Anna Nordqvist blir 2021 års mottagare av det prestigefyllda priset Årets Golfare. Detta är tredje gången som Anna Nordqvist belönas med utmärkelsen, något som huvudpersonen värderar högt.

– Det är självklart en stor ära och någonting jag bryr mig om. Det är alltid speciellt att uppmärksammas på hemmaplan och ses som en av de som varit bäst under året, säger Anna Nordqvist.

Triumfen i Women’s British Open i Skottland innebar Anna Nordqvists första seger på nära fyra år. Denna kom på erkänt svåra Carnoustie Golf Links där Anna Nordqvist gjorde det som krävdes av henne under banans mytomspunna avslutning, vilket säkrade titeln med ett slags försprång mot trion som delade andraplatsen.

34-åringen från Eskilstuna har nu tre majorsegrar i sitt cv. Utmärkande är att dessa tagits under tre olika decennier, vilket Nordqvist är första europeiska damspelare att lyckas med. Totalt är hon den tredje damspelaren från Europa, efter Annika Sörenstam och Laura Davies, som tagit tre eller fler majorsegrar.

– Det får mig att känna mig otroligt gammal. Men jag är otroligt stolt. Jag har alltid triggats mycket av att bevisa motsatsen för folk. De som tvivlat och säger att man inte kommer att lyckas eller nå hela vägen. Det har alltid varit en liten motivation för mig under alla år. Att sitta här och vunnit tre majors… Någonting rätt måste jag ha gjort i min karriär.

 

Så här motiveras utnämningen av Årets Golfare av tävlingsjuryns ordförande, tillika chefredaktör på Svensk Golf, Eric Franzén:

– Segern i Women’s British Open etablerar Anna Nordqvists plats i den svenska golfens absoluta toppskikt ännu tydligare. 14 år efter proffsdebuten har hon hunnit vinna tre majors under tre olika årtionden, rankats bland de tio främsta i världen och återfunnits i Europas lag i sju Solheim Cup. Ett otroligt imponerande facit, inte minst för någon som inte ens hunnit fylla 35 år.

 

Priset Årets Golfare har delats ut sen 1966 och utses av en jury som består av Svensk Golfs redaktion samt representanter från Föreningen Golfjournalisterna, SGF och PGA. Årets Golfare får ett stipendium på 10 000 kronor av Svensk Golf, att skänka till ett välgörande ändamål eller till en svensk golfklubb.

Anna Nordqvist tilldelar stipendiet till juniorverksamheten på Torshälla Golfklubb

Kommentarer

Fler artiklar